Campion olimpic la JO Munchen 1972, Gheorghe Berceanu va intra anul viitor la Tokyo in Hall of Fame al forului international de lupte

Fostul mare luptator roman Gheorghe Berceanu a fost nominalizat de Comitetul Executiv al Federatiei Internationale de Lupte (UWW) sa fie inclus in Hall of Fame al forului mondial de specialitate alaturi de alti cinci fosti sportivi, in cadrul unei ceremonii care va avea loc anul viitor la Tokyo.

“Hercule de buzunar”, cum a fost supranumit Gheorghe Berceanu, campion olimpic la lupte greco-romane in limitele categoriei 48 kg, in 1972, la JO de la Munchen si medaliat cu argint la Montreal in 1976, tot la 48 kg, este cel de-al doilea roman, dupa Stefan Rusu, in 2016, care va straluci printre vedetele din intreaga lume ale acestui sport.

Gheorghe Berceanu a inceput sa practice luptele greco-romane la Clubul Electroputere din Craiova, sub indrumarea antrenorului Ilie Marinescu. S-a transferat apoi la Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucuresti unde a inregistrat succesele sale atat ca sportiv cat si ca antrenor pana la iesirea sa din primul plan al vietii sportive.

In limitele categoriei 48 kg a cucerit opt titluri nationale, a participat la doua editii ale JO, a fost triplu campion european, in 1970, 1972 si 1973 si dublu campion mondial, in 1969 si 1970.

A primit titlul de Sportiv Emerit, iar in 2000 i-a fost conferit  Ordinul national „Pentru Merit” in grad de cavaler.

FOTO: Federatia Romana de Lupte (FRL)

 URMĂREȘTE-NE PE FACEBOOK ⤵⤵⤵                       

lupte